Példaelemzés

 

Aurakép

A tesztszemély fejauráját megtekintve láthatjuk, hogy kék, türkiz, vörös és barnás narancsszínek a jellemzőek. A frekvenciák gyorsan váltakoznak és nagyon instabilak. Ezeket az ingadozásokat a szervgörbéknél is meg lehet figyelni.

A feji területen a türkiz a harmóniára törekvést jelent, és azt is, hogy az illető képtelen saját a maga és mások közötti határvonal meghúzására. A türkiz ember számára komoly probléma, hogy nem tud “nemet” mondani.
A narancsos-barnás színek energiahiányra, kifáradásra és erős érzelmi felindultságra utalnak.
A szervgörbéknél nagyon jól követhető, hogy az agy-görbék lefutási képe a terület folyamatos energia-vesztését mutatja. Ennek okai düh, mérgelődés és negatív gondolatok lehetnek.
Jól látható, hogy az agyi reflexzónák görbéi lefelé haladnak, azaz ezekben a zónákban csökken az energia és a sejtaktivitás. Ez a jelenség hasonlít a kineziológiában használatos izomteszt “gyenge” jelzéséhez. Az életerő elvesztése miatt a tudat számára nincs elegendő energia a pozitív gondolkodáshoz.
Miután az érzelmek a gondolatoknak vannak alárendelve, az érzelmek energiaszintje is csökken. A következmény: agresszivitás, düh, mérgelődés, melyet esetünkben a fej körüli vöröses árnyalatok jeleznek.

 

Szervgörbék

 

Vessünk egy pillantást a tüdő (Lunge) és a (haránt) vastagbél (Qerdarm) görbéjére: a hagyományos kínai orvoslásban a Tüdő- és Vastagbél-meridián egy energetikai egységet alkot.
A példaábrán jól látható, hogy ezen meridiánok, illetve a hozzájuk tartózó reflexzónák területén instabilitás tapasztalható.
A görbék hektikus és instabil (50-100% közötti) kitérései idegességre, kritikus és stresszes helyzetekben az egyensúlyi állapotból könnyen kibillenthető státuszra, és gyors energiavesztési hajlamra utalnak.
Vizsgáljuk meg a tüdőt alaposabban. A légzéssel magát az életet juttatjuk a testbe, mely életerő azután eloszlik az egyes szervek között.
A tüdőzónánál a kapkodó, kiegyensúlyozatlan, erősen ingadozó görbelefutás gyengült légzésre utal. Ha pl. valaki fél, akkor kapkodva, laposan, felszínesen veszi a levegőt. Ez hosszútávon a hörgők görcsös állapotát idézheti elő.
Ha ez a feszült állapot a szívcsakra területén tartóssá válik, szervi szinten asztmához és szívritmuszavarokhoz vezethet. A félelem, depresszió, gyász, a kiszolgáltatottság érzésének rezgései a tüdő energetikai “hullámhosszán” jelentkeznek.
Az auraképen – a szívcsakra tájékán (tüdő, thymus, szív) – forró, agresszív vörös energiafelhők gyülekeznek a tüdő területén, annak életenergiáját gyengítve. A forróság a Tűz elemhez tartozik, amely esetünkben a tüdő területén gyűlik össze, és okozhat zavarokat. A forróság gyulladásokhoz vezethet. A gyulladások a sejt szekréció növekedéséhez vezetnek. A tüdőnél a gyulladásra való hajlam – fizikai síkon – váladék felgyülemlésére, nehéz légzésre, és bronchitisre is utalhat. Energetikai síkon a következő képet kapjuk. Az agresszív energia (vörös), mellyel a személy kívülről konfrontálódik, kibillenti őt egyensúlyából, és egyre több energiát szív el a tüdő területről. Ezért a személy kiszolgáltatottnak, nyugtalannak, magára hagyottnak érzi magát, mely állapotot a megváltozott kapkodó, ideges légzés jelez. Miután a tüdő és a vastagbél hasonló energetikai viselkedési minta szerint reagálnak, feltételezhetjük, hogy a vastagbél érintettsége is jelentkezik. Ezek a zónák a dühre és méregre gyakran hasonló mértékben érzékenyek, és ezért hajlamosak a krónikus instabilitásra.Most vizsgáljuk meg az emésztés területét: a gyomor (Magen) a plusz/mínusz 20%-os sávban helyezkedik el, idegesen reagál, de nem olyan instabil, mint a tüdő és a harántvastagbél energiazónái. Úgy tűnik, hogy ezen a területen krónikus kifáradás uralkodik. Ez megmutatkozik a sötét szürkéskék energiaszínben. A máj (Leber) reflexzóna energiája ezzel szemben 100%-on van majd lassan 60%-ra esik vissza. A gyomor és a máj nem a zöld harmónia sávban helyezkedik el, a szervek kibillentek egyensúlyi állapotukból, és megszűnt közöttük a harmonikus kommunikáció. A máj energiája nagyon magas, és blokkolt. Ezt az aurában a fehér, lila szín megjelenése jelzi. Ezzel szemben a gyomor reflexzóna nagyon gyenge, mely a sötétkékes-szürke színben mutatkozik meg. Fizikai síkon a rezgések ilyen mértékű eltérése emésztési zavarokat okoz. “Elönti az epe”. Köztudomású, hogy az érzelmi állapot “düh” a Máj-meridián chi energiáját csökkenti. A gyomor túl kevés energiával, ezáltal túlságosan kevés emésztő tűzzel rendelkezik, ezért ezt a dühöt nem tudja feldolgozni. Valószínűleg az érintett személy már hosszú ideje “nyeli” bosszúságát és dühét, ezért mostanra teljesen kimerült.
Egy akupunktúrás kezelés során (leegyszerűsítve) a májtól energiát kell elvonni (szedálni), miáltal a blokád feloszlik. A gyomorhoz energiát kell juttatni (tonizálás), hogy energiaszintjének megemelkedésével saját “középpontjába” kerülhessen. Ezáltal biztosított lenne a két szerv harmonikus együttműködése. A szekréció egyenletessé válik, és az emésztés hatásfoka javul.Azonban az emésztéshez még további zónák is tartoznak. A mi tesztszemélyünknél a nyombél (Zwölffingerdarm) és vékonybél (Dünndarm) görbéje nagyon magasan fut, mely jelenség az aurában fehér szín megjelenésével látható. Ez azt jelzi, hogy nagyon magas, összetorlódott energia található ebben a zónában. A vastagbél különböző szakaszai labilis energiastátuszt jeleznek. Nyilvánvalóan látható, hogy a belek egyes zónáiban az energiaállapot nem egyenletes. Fizikai síkon ez a jelenség emésztési problémákban, pl. puffadásban jelenhet meg. Pszichés síkon elmondható, hogy a bél bizonyos gondolatokat, és szituációkat nem tud feldolgozni. A személy mérgelődik, ezért életerőt veszít ennek következménye puffadás, székrekedés vagy akár hasmenés is lehet.

A végbél (After) területén láthatjuk, hogy az energia nagyon magas és blokkolt. Tesztszemélyünk a mérés időpontjában egy kényes szituációban volt, a szíve gyorsabban vert, a légzése kapkodó és felületes volt. A farpofák megfeszültek, és a hólyag zóna is folyamatosan energiát veszít. Ez az a tipikus helyzet, melyet a népnyelv úgy jellemez, a “félelemtől majdnem a gatyába csinál”.

Száj (Mund) és pajzsmirigy (Schilddrüse) a torokcsakrához, tehát a kommunikációhoz tartozik. Mindkét zóna alacsony, stagnáló energiaszintet jelez. Ez azt jelenti, hogy a személy nem tanulta meg dühe, félelmei és igényei kifejezését, miután a kommunikációs területen energetikai gyengeség és üresség látható.

Vizsgáljuk meg a cselekvőképességet, amit a kar (Oberarm). Ezen a területen az auraszín a vörös és a szürke között ingadozik. A düh szeretne megnyilvánulni, a személy legszívesebben odacsapna, de minden alkalommal visszafogja magát, és az aura beszürkül. Ez az állapot cselekvésképtelenséget, bénultságot jelez. A szervgörbe a térd-könyök (Knie-Ellbogen) zónában a tüdő és vastagbél zónához hasonló szélsőséges ingadozásokat mutat. Tesztszemélyünk szeretne cselekedni, azonban jelenlegi helyzetében – nevezetesen munkahelyén – erre nincs lehetősége, tehát tovább kell nyelnie. A lábaknál láthatjuk, hogy pszichológiailag mely irányba halad. Az erősen stresszes állapotú tesztszemély legszívesebben eltűnne, megszabadulna ettől a nehéz helyzettől. A lábnál (Füsse) az agresszív vörös szín váltakozik a bénult szürkével. Azonban ő nem tud ebből a helyzetből kilépni, ugyanis managerként fogva tartja a mindennapos irodai munka, és továbbra is el kell viselnie ezt a szituációt. Fizikai síkon gyakori a keringési zavar, pl. a túl sok ülőmunka miatt.

Ez a mérés egy olyan cégvezetőről készült, akinek vállalata éppen csődeljárás alatt áll. A stressz, melyet nem tud kezelni, egyértelműen megmutatkozik a szervgörbéknél és az auraképben. Managerünk nagyon sok nehéz helyzetnek van egyidejűleg kitéve. Magánéleti problémák mellett – túlterheltség és időhiány miatt – a partnerekkel és beosztottakkal is komoly összeütközésbe került, és ki kellett bírnia a kemény piaci verseny miatt ránehezedő nagy nyomást is. A manager számára mindez túl sok volt, és nagyon jól felismerhető, ahogy a pszichés diszharmónia a testi energiájára, és végső soron a cégére is negatív kihatással volt.

Hogy nézhet ki egy pszichológiai életenergia-tanácsadás ebben az esetben?

Az energetikai minta felismerését követően lehetőség van egy célzott tanácsadás és tudatiskolázás alkalmazására. Tesztszemélyünk számára nagyon fontos, hogy dolgozzon a tudatán. Meg kell tanulnia a stressz és mérgelődés kreatív kezelését, miáltal a negatív információk nem tudják olyan gyorsan az egyensúlyából kibillenteni, és “padlóra küldeni”. Amennyiben kontrollálni tudja gondolatait, érzelmei is kontroll alá kerülnek. A kontroll tudatosságot, öntudatot, erőt és fölényt jelent.

Ezoterikus nézetek szerint “…ahova a gondolat, oda az energia…”. Ennek az elvnek a hatása nagyon gyorsan érvényesül. Ha például negatív gondolatok hosszabb ideig hatnak, bizonyos szervzónáknál folyamatos energiavesztés lép fel, és hosszú távon ez az energiahiány betegséget okozhat. Pozitív gondolkodás elégedettséget, egészséget és sikert eredményez, úgy a párkapcsolati-, mint anyagi területeken. Ezért javasolt a folyamatos gondolat- kontroll gyakorlása.

A meditáció is egy jó módja a szellem lenyugtatásának, a gondolatok kontrollálásának és a test erősítésének. A fehér Fény test körüli vizualizációja és az “OM” mantra éneklése egy magas rezgésű, finomanyagú védőburkot épít fel. Ezáltal megfelelő védelmet szerezhetünk, és alig veszítünk életerőt a bennünket ért napi negatív dolgok és támadások ellen.

A sport nagyon jó lehetőség a düh és agresszió kreatív kezelésére. A mérésből nagyon jól látható volt, hogy a kezek és lábak cselekedni akarnak. Egy kiadós futás, vagy tenisz révén az összes feltorlódott negatív energiát kiengedhetjük. Hogyha gyakran felidegesítjük magunkat, érdemes elmennünk úszni, hidegvízben zuhanyozni, vagy egy vízmeditációt elvégezni. Ugyanis a Víz elemmel történő érintkezés tisztítja a második csakrát, és az érzelmi testet. Utána sokkal frissebbnek és felszabadultabbnak érezzük magunkat.

A kommunikációs terület aktivizálására a kapcsolatok és barátságok ápolását javasoljuk. Hiszen a barátok azért vannak, hogy velük a nehézségekről is lehessen beszélni. És ebben az esetben már nemcsak kommunikációs -, hanem szívcsakra energiák is áramlanak, az együttérzés, odafigyelés, másik meghallgatása által.
Tipikus tünet a stresszszituációban lévő managereknél a szívinfarktus. A stressz, a mérgelődés és a piaci verseny miatt a szív bezárul. Ez az energetikablokád a magányosságon, kapcsolati zavarokon át, egészen a szívbetegség formájában fizikailag történő manifesztációig jelentkezhet. Jóga légzőgyakorlatok, mint például Bhasrika, barátságok, együttérzés, megértés biztosítják a szívenergia erőteljes áramlását. Ennek pozitív hatásai megjelennek az üzletben is, a kollégákkal, kliensekkel, a családdal való jó viszony formájában. Meditatív zenék hallgatása és művészi tevékenység, mint pl.: festés, írás, szobrászat, stb.. nemcsak kiváló eszközei a stressz leépítésnek, hanem a torokcsakra aktiválásában és a kommunikáció javításában is pozitívan hatnak.

Az életet meg kell tudni emészteni. Az vagy amit eszel! Ha valaki stresszes életet él különösen oda kell figyelnie táplálékának megválasztására. Minden, amit magunkhoz veszünk, átmegy az auránkba, és hatással van gondolatainkra és érzéseinkre. Nem árt, ha ismerjük saját alkatunkat, és annak megfelelően alakítunk ki egy személyre szóló, kiegyensúlyozott táplálkozási rendet.

(A példaelemzés német verzión készült. A Magyarországon kapható készüléknél a szervek természetesen magyarul jelennek meg!)