Tudományos háttér

A reflexzónák:

 

A reflexzónák (Somatotopiák) olyan területek a bőr , ill. nyálkahártya felszínén, melyek valamilyen kapcsolatban állnak a belső szervekkel, testtájakkal.

A reflexzónák állapotának elemzése alapján következtetni lehet az adott szerv és a psziché pillanatnyi működésére. A szövetek állaga, feszessége, elszíneződése, az izmok tónusa információval szolgál a reflexzónához tartozó szerv állapotáról.

A reflexzónákon végrehajtott célzott terápia jó hatást tud kifejteni az adott belső szervre. A blokádok eltűnnek, és a gyógyító energia szabadon áramolhat.
Egyidejűleg a szervben elraktározott diszharmonikus, beteges pszichés minták is oldódnak.

Reflexzóna kezelés a következő módon történhet:

 • – nyomás és masszírozás,
  – gyógynövény pakolás,
  – neurálterápia,
  – bach virágterápia (bedörzsölés),
  – gyógyító kövek, kristályok felhelyezése,
  – szín- és lézerkezelés, stb.

A reflexzónák működésének hogyanjára és miértjére a mai analitikus tudomány még nem tud választ adni.
Pavlov – aki a feltételes reflexek kutatásával vált ismertté – már 100 évvel ezelőtt felismerte az idegrendszer koordináló, összekapcsoló és szabályzó szerepét. Szerinte a külvilági ingerekre adott válasz a holisztikusan reagáló – idegi irányítás alatt álló szabályzás eredménye.
Ő használta először a “holisztikus gyógyászat” kifejezést.

Bár a reflexzónák kutatása a közelmúltban kezdődött, bizonyítottan ismert volt a sok ezer évvel ezelőtti kultúrákban is, gyakorlatilag egyidős a meridiánok és akupunktúra megismerésével.
Az akupunktúra eredetileg keleten használt módszerként vált ismertté, jelentősége egyre nagyobb a nyugati orvoslásban is. Olyannyira, hogy a WHO elismerte, az akupunktúra nem egy egyszerű terápia forma, hanem egy önálló gyógymód, mely több mint 300 betegségre hatékonyan alkalmazható (WHO Cronic No. 34, 1980)

Ennek ellenére a reflexzóna tudománya korántsem keleti “importáru”, hisz manapság több mint 25 reflexzóna-rendszer ismert, melyek felfedezése nyugati tudósok nevéhez fűződik.
Amióta a tiroli gleccsermélyedésben megtalált kőkori ember – Ötzi tetoválásait sikerült tanulmányozni, egyértelművé vált, hogy a korai Európában, már több mint 5300 évvel ezelőtt kezeltek reflexzónákon keresztül belső szerveket.

A legismertebb reflexzóna felfedezők

Meyens 1670 Kéz reflexzónák
Von Peczey 1873 Íriszdiagnosztika
Head
Dieke
Huneke
1893
1929
1928
Dermatomák,
Gerincszegmensek
Fitzgerald 1905 Talp reflexzónák
Tischendorf
Bach
Altman
1970
1983
1988
Arc reflexzónák
Gleditsch 1983 Orr reflexzónák
Nogier 1952 Fül reflexzónák
Kirlian
Voll
Mandel
1967
1968
1980
Terminál-reflexpontok
a kezeken és lábakon
Voll 1968 Fog reflexzónák
Strobel 1957 Nyelv reflexzónák
Zeitler 1968 Koponya reflexzónák

 

Sok éves biofeedback kutatás során a Biopulsar-Reflexograph-fal és a terminál-pontokon a Voll féle készülékkel végzett bőrellenállás összehasonlító mérése egyértelműen arra utal, hogy a reflexzónák állapota és a meridiánok között szoros összefüggés található.
Úgy tűnik, hogy a meridiánok a reflexzónákon keresztül nyílnak a testfelszínre, miután a két különböző rendszer bőrellenállás mérési eredményei nagyon hasonló energetikai állapotra utalnak.
A tudományos magyarázat eme jelenségre még ismeretlen.

Ugyancsak tapasztalati úton sikerült megállapítani, hogy a biofeedback mérések dinamikája nem csak a kínai és ajurvédás pulzusdiagnosztikával, hanem az aura- és csakraaktivitással is összefüggésbe hozható.

Összefoglalóan a következő megállapításokat lehet tenni:

 • A meridiánok a reflexzónákon keresztül nyílnak a testfelszínre.
 • A reflexzóna mérések indirekt meridiánmérések
 • A kéz reflexzónáin mért értékeket igazolják a más reflexzóna rendszereken kapott                      eredmények, pl:  írisz, fül, fog,  talp, stb.
 • A reflexzóna-biofeedback megfelel a keleti pulzusdiagnosztikának.
 • A reflexzóna biofeedback nem csak a mért személy alkati jegyeit mutatja, hanem a kozmikus             elemek dinamikáját is.
 • A reflexzóna-biofeedback segítségével lehetővé válik az aura és a csakrák mérése, ill.                    realisztikus   ábrázolása.